onsdag 30 oktober 2019

Är det sant att Sollentuna kommun hjälpt utsatta personer att flytta till glesbygdskommuner?


På kommunfullmäktige den 24 oktober lämnade jag in en interpellation till Socialnämndens ordförande kring om Sollentuna kommun hjälpt utsatta personer att flytta till glesbygdskommuner? Interpellationen kommer att besvaras på kommunfullmäktige den 21 november.

Interpellationen har sin bakgrund i medieuppgifter från i början av oktober 2019. Då uppmärksammade olika medier att flera kommuner i Stockholms län, däribland Sollentuna, hjälpt utsatta personer att flytta till glesbygdskommunen Kramfors i Ångermanland. Kramfors har slagit larm och menar att det handlar om "social dumpning". Sollentuna och andra rika kommuner skickar enligt Kramfors iväg fattiga, bostadslösa invånare till kommuner med bostäder och där personerna sedan snabbt behöver mycket hjälp och stöd.

Kramfors kommun har analyserat inflyttade personer och den första analysen sträckte sig till maj i år. Då fann man 48 personer som "dumpats" i Kramfors. Kramfors kommun hävdar, enligt medieuppgifterna, att de aktuella personerna har fått ett hyreskontrakt i sin hand, de har fått resan upp till Kramfors betald, ibland har möbler fraktats upp och de har fått telefonnummer till socialtjänsten i Kramfors.

De frågor jag ställer till socialnämndens ordförande är:

·         Är det sant att Sollentuna kommun hjälpt utsatta personer att flytta till glesbygdskommuner?
·         Om ja, hur många personer handlar det i så fall om?
·         Anser ni, rent principiellt, att det är rätt att en kommun flyttar kommunmedborgare till andra kommuner och därmed skjuter över kostnader på andra kommuner?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar