söndag 2 december 2018

Vår roll i samhällsbyggandet är att vara tydliga med vilka ideal som ska genomsyra byggandet!


De beslut vi fattar i dag påverkar framtidens Sollentuna. Det gäller inte minst inom samhällsbyggnadsområdet där det byggs eller anläggs i dag kommer finnas kvar under överskådlig tid. Vi bygger samhälle för människor att bo och leva i. Nu och i framtiden.

De yttre förutsättningarna är givna. Sollentuna kommun har de gränser och begränsningar som råder i form av vatten, trafikstråk och naturreservat. Vår tillgång på jungfrulig byggbar mark är liten. Sollentunas bostadsbyggande kommer alltmer handla om förtätningar och omdaning av områden. Det ställer andra krav än att bygga från början.


När det moderna Sollentuna började växa fram åren strax efter andra världskriget präglades bostadsbyggande av framtidsoptimism och nyskapande. Den så kallade ABC-staden (arbete, bostad och centrum) var det ideal som gällde.  På denna tid skapades områden som Edsberg, gamla Rotsunda och flera områden i Häggvik. Det som förenar dessa områden är att de byggs med en tanke på trivsel och närhet till parkytor. Sedan dess bebyggelseidealen ändrats flera gånger.

När jag samtalar med Sollentunabor så kommer samtalen ofta att handla om den miljö som finns runt omkring dem. Hur planteringar, parker och grönområden sköts. Om lekplatser och skolgårdar. Om trafikfrågor och vägunderhåll i närområdet. Andra ämnen som ofta kommer upp cykelbanor, nya byggprojekt och hur någon kan komma på en så dum idé som att bygga en linbana. Det visar att människor i Sollentuna bryr sig om hur deras närmiljö ser ut. De vill trivas och ha välskötta uteytor.

Vi har en stor bostadsbrist i vår region och i Sollentuna. Vi behöver öka byggtakten och det leder ofrånkomligt ifrån att vi blir fler människor som bo på samma yta. En risk är att vi förtätar så mycket och på ett sätt att det blir tätt mellan hus och långt mellan parker och gröna ytor. Ett tätare Sollentuna kräver också att outnyttjade ytor förvandlas till parker, lekytor och andra mötesplatser. Det handlar inte bara om hur och vad som byggs utan inte minst om hur det underhålls och utvecklas över tid.

Vår roll i samhällsbyggandet är att vara tydliga med vilka ideal som ska genomsyra byggandet och styra åt det håller annars kommer vi att bli styrda åt ett annat håll. Vi ska hitta balans mellan stadsplanerare med experimentlusta och marknadskrafternas olika viljor. Vår uppgift som förtroendevalda är att bygga och vårda ett samhälle där människor trivs och känner sig hemma.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar