fredag 23 november 2018

Är skolan i Sollentuna avgiftsfri? - interpellation på nästa kommunfullmäktige


En del att skapa en jämlik skola är att skolan ska vara avgiftsfri. Vi får återkommande larmsignaler om att skolor tar ut öppna och dolda avgifter från föräldrarna. Det kan vara en så enkel sak att barnen förväntas ta med sig en frukt varje dag. Med den bakgrunden har jag och min partikamrat Mette Hildingsson lämnat in en interpellation till barn- och ungdomsnämndens ordförande om detta. Interpellationen kommer att bevaras på kommunfullmäktige den 17 december 2018. Interpellationen ser ut så här i sin helhet:

”Enligt skollagen ska grundskolan vara avgiftsfri. I praktiken innebär det att skolan inte kan ställa krav på föräldrarna att barnen ska ha med sig mellanmål till skolan, men vid enstaka tillfällen som till exempel vid en friluftsdag eller skolresa kan det till en rimlig kostnad vara okej för skolan att be föräldrarna om detta.

Det har framkommit att det finns kommunala skolor i Sollentuna med rutinen att barnen ska ha med sig en frukt till skolan varje dag, som de äter samtidigt under en fruktstund på förmiddagen. För familjer som kämpar med ekonomin kan en frukt varje skoldag innebära en kostnad som gör att de måste prioritera bort annat till barnen. Det förekommer även att barn tar med andra produkter som saft och Risifrutti som medför ännu högre kostnader för familjerna än frukt. Ur ett barnperspektiv kan detta visa på en ojämlikhet mellan barnen och skapa en stress som kan leda till att barnet exkluderar sig från gruppen.

Mot bakgrund av ovanstående frågar vi barn- och utbildningsnämndens ordförande:

-          Hur säkerställer ni att skolorna i kommunen följer skollagen i avseendet att den ska vara avgiftsfri?
-          Anser ni att det är rimligt att barnen ska ta med sig frukt till skolan varje dag?”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar