fredag 21 september 2018

Avslag på motion gör att det kommer fortsätta gå att blanda ihop Backvägen och Bäckvägen!

På det sista kommunfullmäktige sammanträdet under mandatperioden 2014-2018 behandlades som sista punkt den motion om kartläggning av gatunamn så att de fungerar vid användning av GPS som jag lämnat in tillsammans med Berit Forsberg och Tanja Bojovic. Den behandlades som den sista beslutspunkten under mandatperioden. Motionen blev tyvärr avslagen. I mitt anförande sa jag ungefär så här:


"Ibland kan detaljer ställa till det. I många fall påverkar inte detaljerna utfallet, men ibland kan det bli konsekvenser. I det här sammanhanget är detaljen två prickar över en bokstav. Två prickar som kan medföra konsekvenser.

Vi fick uppslaget till motionen från en Sollentunabo som uppmärksammade oss på ett problem. Utifrån händelser i verkligheten. Om att lastbilstransporter till industriområdet på Bäckvägen i Edsängen har hamnat på Backvägen på Nytorp. Vägarna ligger max två kilometer från varandra, så det är ingen större omväg. Det stora problemet blir snarare att Backvägen är ordentligt kuperad och därmed inte lämplig för lastbilstrafik.

För oss med svenska som modersmål är det inga problem att skilja på orden bäck och back, men vi lever i en allt mer internationaliserad och teknologisk värld. Det gör att antalet transporter mellan olika länder ökar och dessa navigeras till allt största del av en GPS. Den tekniken är inte riktigt kompatibel med det svenska språket och vår användning av bokstäverna å, ä och ö. Det gör att å och ä blir a samt att ö blir o. Detta kan ställa till vissa problem. Då blev skillnaden mellan Bäck och Back inte lika tydlig.

I motionen föreslår vi att en kartläggning genomförs av namn på gator och andra platser i kommunen för att säkerställa att inte gatunamn blandas ihop. Den frågan berörs inte i tjänsteutlåtandet.

I motionen skriver vi också om att beslut även bör fattas om att ändra namnen för de gator och platser där det behövs, för att säkerställa att det inte uppstår hopblandning som mellan Bäckvägen och Backvägen på fler ställen vid användning av GPS.

Namnbyten är inget unikt, det har hänt förr. Det behöver bara handla om att byta andra leden av namnet. I detta specifika fall förslår vi i motionen att Backvägen ändrar namn till Backstigen.

Det är inte helt unikt att vi i Sollentuna ändrat gatunamn för att förhindra hopblandning utifrån de kommunikationsmedel som är aktuella under en viss tid.

I en inte allt för avlägsen tid var brev med handskrivna kuvert ett vanligt kommunikationsmedel. Brevbärare kunde ha svårt att tyda skrivstilar och blandade ihop gatuadresser. I Sollentuna fick det konsekvenser för den lilla Malvavägen på Edsängen när stora Malmvägen byggdes. Resultatet blev att kommunen beslutade att byta namn på Malvavägen till Malvastigen och så var problemet löst.

För 40-50 år sedan handlade det post och nu om GPS. Problemet är i grunden detsamma, något kommer fel. Då löste kommunen det med att ändra andra delen av ett gatunamn. Det kan vi göra igen.

Avslutningsvis yrkar jag bifall till motionen."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar