fredag 29 maj 2020

Nya hållplatslägen för ”vinkbussen” i Edsberg dröjer!


I mars 2019 biföll kommunfullmäktige den motion som jag skrivit tillsammans med två partikamrater om fler lägen för linje 955, den som vanligen kallas ”vinkbussen”. Kommunfullmäktige uppdrog i beslutet till natur- och tekniknämnden att  anlägga två nya hållplatser för närtrafiken, i närheten av Edsbergs äldreboende och i närheten av Edsbergs vårdcentral. Vid natur- och tekniknämndens sammanträde den 27 maj återrapporterades ärendet.


Förutsättningarna för beslutets genomförande var att det skulle ske under förutsättning att det var förankrat hos trafikförvaltningen inom Region Stockholm, samt att det är möjligt att samordna med ombyggnationen av Ribbings väg och att lämplig på- och avstigningszon för Edsbergs vårdcentral kan ordnas. Uppdraget har ej slutförts då dessa villkor ej har kunnat uppfyllas.

I förvaltningens yttrande framgår att genomförandet behöver samordnas med befintliga projekt samt med trafikoperatören innan ett genomförande kan bli aktuellt. Förvaltningen konstaterar att en busshållplats för närtrafikens linje 955 på västra sidan Ribbings väg i höjd med äldreboendet är svår att anordna. Ett pågående exploateringsprojekt på platsen, där Sollentunahem ska bygga nya hyresrätter, innebär att det tilltänkta läget för en närtrafikhållplats skulle hamna nära en planerad garageutfart. Vidare finns inget lämpligt utrymme för ett övergångsställe över Ribbings väg för resenärer som ska ta sig från äldreboendet till hållplatsen. Om inget övergångsställe nyanläggs innebär det en lång gångväg för de äldre som ska ta sig till hållplatsen, vilket innebär en brist ur tillgänglighetssynpunkt. Därför ska kontoret istället ta kontakt med trafikoperatören för att föra en diskussion avseende möjligheten att vända busslingan längs Ribbings väg. Detta då kontoret ser det som mer genomförbart att anlägga en hållplats på östra sidan Ribbings väg, på samma sida som äldreboendet. På denna sida finns utrymme som med relativt enkla medel kan utformas som en hållplats. En första kontakt med trafikoperatören avseende detta förslag har tagits i mars 2020. Svar från trafikoperatören inväntas.

När det gäller hållplatsläget vid Edsbergs vårdcentral, anger tjänsteskrivelsen, att inte heller den kommer att anläggas i närtid. Det finns inget lämpligt utrymme i gatan och ingen möjlighet att tillskapa ett sådant utrymme. En närtrafikhållplats kan dock komma att anläggas i samband med framtida projektering och anläggande av planerad cykelbana på Yxvägen, som är ett utpekat cykelstråk i Sollentuna kommuns cykelplan. Frågan om potentiellt utrymme för en närtrafikhållplats kommer att hanteras i projekteringsarbetet, vilket tidigaat påbörjas 2021. Byggnation planeras påbörjas tidigast 2022. Tidigare än så kommer ytterligare utredning av närtrafikhållplats vid Edsbergs vårdcentral inte att vara aktuellt.

Vi kan konstatera att det tar lite längre tid  än vi önskat för att få till  de nya hållplatslägena. Processen fortsätter. Arbetet med att förverkliga kommunfullmäktiges beslut om fler hållplatslägen kommer att fortsätta. Vår förhoppning är att inte dröjer alltför många år innan det finns ett hållplatsläge vid Edsbergs vårdcentral och ett vid Edsbergs äldreboende för ”vinkbussen”. Vi Socialdemokrater kommer fortsätta att ligga på för att hållplatserna ska komma till så fort som bara är möjligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar